Kertgondozás, kertfenntartás
Kert- és állatbarátoknak
Bemutatkozás

Kövessen bennünket:
Facebookon
Instagramon

Lépjen velünk kapcsolatba!
Email: info@zoldgyep.hu
T
elefon: +36 70 944 9972

Habár az elmúlt napokban bőségesen kijutott az égi áldásból, azért még előttünk van az év szárazabb és melegebb része. Öntöznünk kell majd a növényeinket, de nem mindegy, hogy mikor, hogyan és mennyit. Ehhez adunk most néhány jó tanácsot.

 

A legtöbb kertet tavasszal általában nem kell öntözni, mert a tavaszi időjárás jellemzően biztosítja a kellő csapadékmennyiséget. Május közepe végétől azonban, az első nagy melegek beálltával már kannára-slagra kaphat a magyar. Az idei év ebből a szempontból kivételt képezett, mert a kora tavaszi csapadék elmaradásával – nálunk például februártól május elejéig alig-alig esett – a föld felső rétege szinte teljesen kiszáradt. Ezért akár új növényt ültettünk, akár a régieket gondoztuk, bizony nem ártott a locsolás. Most a május eleje csapadékosan indult, de semmi garancia nincs arra, hogy ez így is marad. Mivel gyakran tapasztaljuk ügyfeleinknél, hogy az öntözés bizony a legjobb akarat ellenére is gondokat okozhat, választ adunk most négy gyakori kérdésre az öntözéssel kapcsolatban.

Mikor?

Ahogy említettem jellemzően májustól-szeptemberig tart az öntözési időszak. A növényeink egyedi vízigényétől és kertünk talajától is függően, ügyelve az időjárásra, kell ütemeznünk az öntözést. Már májusban olyan erős lehet a napfény – de különösen június-júliusban, hogy az erős napsütésben a levelekre hullott vízcseppek gyűjtőlencseként fókuszálhatják a nap sugarait és a növényünk levelein égési sebeket okozhatnak. Ezért az említett időszakban csak kora reggel, és este öntözzünk. Az este és a reggel iskolájában megoszlanak a vélemények. Sokszor a reggeli öntözésből a gyorsan melegedő levegő hatására percek múlva már semmi sem látszik. Ilyen esetben a növényünk egész napra víz nélkül marad. Az esti öntözésnél kisebb a párolgási veszteség, ám jellemzően a növényünknek nem az éjszakai nyugalmi állapotban van szüksége vízre. Ez úgy hiszem, nagyban függ nemcsak a növény fajtájától, a kertünk földjétől és az időjárástól, hanem a kertünk minden szegletének egyedi mikroklímájától is. Nálunk például a paradicsomoknál az esti öntözés vált be, a keleti tujánk (Thuja Orientalis) viszont a reggeli öntözést szereti.

Milyen gyakran?

Ha nagy a hőség és növényünk vízigényes, akkor akár minden nap. Az olyan mélyebbre gyökerező szoliter díszcserjék, vagy sövények esetén, mint például az általam mindkét szerepre ajánlott kerti, vagy közönséges mahónia (Mahonia aquifolium), hasznosabb, ha ritkábban, de akkor nagyobb mennyiséget. A ritkább, de alaposabb öntözés jobban biztosítja, hogy a víz eljut a növényünk gyökérzónájáig – vagy erre szolgáló dréncsövet is beültethetünk a telepítésnél. A balkonládában, vagy cserépben teraszon lévő növényeket viszont különösen nagy melegben akár naponta kétszer is megöntözhetjük, de akkor kisebb mennyiséggel.

A gyökeréhez, vagy a levelére?

Bizony nem mindegy. Sok növény, a népszerű leander sem kedveli, ha a leveleit öntözzük. A tűlevelű fák-bokrok viszont nagyon is, kimondottan igénylik, hogy a leveleiket-koronájukat is permetezzük be. Ezért minden növényünknél nézzünk utána, vagy kérdezzünk meg szakembert arról, hogyan öntözzük.

Mennyit?

Ez is a növényként vízigényétől függ. A pázsitra például naponta négyzetméterenként nyolc liter vizet ajánlott kijuttatni, míg ennyi víztől a levendulánk kirohad. A fő gondot a legtöbbször az okozza, hogy nem tudjuk, mennyit kellene kapnia a növénynek, hanem csak úgy hasraütésre, megküldjük a slaggal. A kertünkben, különösen, ha fontos nekünk a növényünk, inkább használjunk öntözőkannát, aminek sugara vastagabb és nem olyan erős mint az  öntözőcsőé. Ha nagyobb területet kell beöntöznünk és a slag használata elkerülhetetlen, akkor használjunk valamilyen szórófejet és előtte lőjük be, egy-egy növényünkre mennyi vizet kell kijuttatnunk. Viszonylag egyszerűen meghatározható, hogy mennyi víz jön ki a slagból, nézzük meg, milyen gyorsan tölt meg egy tíz literes öntözőkannát. Nagyobb fűfelületek öntözésére a legpraktikusabb és legtakarékosabb megoldás az automata öntözőrendszer.