Kertgondozás, kertfenntartás
Kert- és állatbarátoknak
Bemutatkozás

Kövessen bennünket:
Facebookon
Instagramon

Lépjen velünk kapcsolatba!
Email: info@zoldgyep.hu
T
elefon: +36 70 944 9972

Manapság egyre többen tartanak otthonukban macskát. Ha a cicád kijárós, akkor érdemes arra is ügyelni, hogy jól érezze magát a kertedben és biztonságban is legyen a kanapétigris, amikor odakint vadászik. Most ahhoz adunk néhány egyszerű és olcsó tippet, hogy mire ügyelj, ha cicabaráttá akarod alakítani a kertedet.

 

A legfontosabb: a védelem

A cicák éppúgy nem kedvelik az esőt, mint mi emberek, de nagy melegben, a tűző nyári napon is előszeretettel keresnek árnya menedéket. A kertbe ezért telepítsünk nagy, jól védő, árnyas fát, vagy ha erre nincs lehetőségünk, akkor egy sűrűbb bokrot. Ez azért is jó megoldás, mert a cicánk a hívatlan látogatók, más cicák, vagy akár idegen emberek elől is menedéket találhat a sűrű ágak között. Nem csak a dísznövények, hanem a haszonnövények között is találunk olyat, amely jó védelmet nyújthat a cicáknak, ilyen a rebarbara, amely hatalmas, akár 80 centis levelei alatt akár több macska is elférhet, és a konyhában sem megvetendő nyersanyag. Kevesen tudják, de a rebarbara enyhén mérgező növény, a benne lévő oxálsav (sóskasav) nagy mennyiségben káros lehet a szervezetre. Persze ehhez olyan mennyiséget kellene belőle elfogyasztanunk, amelyre azért egyetlen cica (vagy ember) sem képes, de jó példa arra, hogy mennyire vigyáznunk kell a kerti növények kiválasztásánál.

Biztonság és egészség

Tehát arra is ügyelnünk kell, hogy a kert növények házikedvencünk számára ne jelentsenek veszélyt. Valószínűleg kevés macska vetemedne arra, hogy belekóstoljon a sövénybe, de jó, ha tudjuk, hogy például a mostanában kedvelt babérmeggy, vagy virágágyásokban népszerű, valóban gyönyörű sisakvirág mérgező! Nyilván mindenki ismeri, hogy a gyöngyvirág, vagy a liliomok mérgezőek, de fontos alaposan utánanéznünk annak, hogy milyen növények vannak most a kertünkben! Vannak viszont olyanok, amelyek a barátaink, amelyek jót tesznek a macskánk egészségének, a csalán például immunrendszeri erősítő, a lándzsás útifű levelét pedig (Plantaginis lanceolatae folium) a paraziták ellen fogyaszthatják a cicák.

Mosdó

Alighanem minden kertbarát találkozott már azzal a jelenséggel, hogy ha felásta és szépen legereblyézte ágyásait, akkor azt előszeretettel szállják meg a cicusok, felkaparják, összehempergik a szépen elrendezett földünket, sőt székletüket és vizeletüket is otthagyják a földben. A macskák előszeretettel ürítenek porhanyós földbe, legyen az alomtálcában, vagy felásott kertben. Cicabarát kertünkben mindig legyen egy olyan, lehetőleg méterszer-méteres, bizonyos mértékig szeparált terület, ahol mindig porhanyósan tartjuk a talajt. Ha rendben és tisztán tartjuk, akkor odaszokik a cicánk és ezzel megakadályozzuk, hogy a többi ágyásba ürítsen tavasszal. Ettől persze még összehempergik a frissen gereblyézett ágyást, de legalább nem kaparják ki a beleültetett növényeinket.

Mászás és kaparás

Minden veszélyben van. A cicák ugyanis előszeretettel élesítik fából készült tárgyakon, vagy magukon a fákon a karmaikat, szeretnek magas helyekre felmászni és onnan áttekinteni birodalmukat. Ez több okból is kellemetlen: egyrészt elzavarhatják, vagy levadászhatják a fákon fészkelő vagy pihenő madarainkat, akik nélkülözhetetlen szövetségeseink a kertben. Másrészt tönkreteszik a drágán vásárolt, vagy fáradtságos munkával épített kerti bútorainkat. Erre is létezik megoldás. A védendő bútorokat tavasszal néha kenegessük meg fokhagymával, locsoljunk mellé egy kevés ecetet vagy olyan növényeket helyezzünk mellé cserépben, amelyek szagát a cicák nem szeretik, mint a citrusfélék. Fontos még tudni, hogy a macskák a szúrós felületeket sem kedvelik, a fenyőmulcs is jó védelmet nyújthat ellenük. A fáink és madaraink védelmére a fészkelőfák törzsére fából helyezzünk gallért, vagy olyan bádogcsíkot, amely megakadályozza, hogy a cica felmásszon az ágak közé. Viszont a cicabarát kertben mindenképpen kell elhelyeznünk olyan deszkákat, vagy akár száraz fatönköket, amelyeket a cicánk karomélesítésre, mászásra használhatnak. Ebben csak a fantáziánk szab határt, én azt javasolnám, hogy jelöljünk ki egy magában álló (szoliter) fát, amelyet meghagyunk a cicusnak, hogy áttekinthesse a birodalmát. A madarak megtanulják, hogy azt a fát elkerüljék, és a cicánk is elégedett lehet.

Semmi kemikália!

Ahhoz, hogy a kertünk cicabarát legyen, semmilyen mérget nem vihetünk be a kertünkbe. Sem rovarirtót, sem gyomirtót nem szabad használnunk! Kertünk kialakításában ezt a szempontot nem hagyhatjuk figyelmen kívül, csak és kizárólag biológiai védekezésre, madarainkra, katicabogarainkra, a kertészek szövetségeseire számíthatunk!