Kertgondozás, kertfenntartás
Kert- és állatbarátoknak
Bemutatkozás

Kövessen bennünket:
Facebookon
Instagramon

Lépjen velünk kapcsolatba!
Email: info@zoldgyep.hu
T
elefon: +36 70 944 9972

 

Gyakori probléma a tavaszi kertben, hogy bár szépen kihajtanak a hagymások, mint a tulipán, vagy a nárcisz, de virágot nem hoznak. Ezért most adunk néhány tippet, hogy mi lehet a baj.

 

Levágtuk a levelét

Ez a leggyakoribb probléma: sok hagymás virág levelei az elvirágzás után nem túl szépek, elsárgulnak hervadtnak tűnnek. Sok hobbikertben ilyenkor levágják a leveleket. Ezt ne tegyük! Csak akkor vágjuk le bármilyen hagymás virág leveleit és szárát, amikor az már teljesen elszáradt és megsárgult. Ugyanez viszont nem igaz a magházra, ha, különösen a tulipán esetén, elvirágzás után hagytuk felmagzani a növényt. Hacsak nem szeretnénk magról szaporítani a tulipánunkat, akkor az elnyílt virágokat vágjuk le, különben a megtermékenyült magvak kifejlődnek, ami komoly erőforrásokat von el a tulipánunktól.

Hiányzik a gondoskodás

Sokan nem gondoskodnak a hagymások tápanyag-utánpótlásáról, pedig nagyon meghálálják a gondoskodást. Ősszel lombhullásnál egy kis komposztot szórjunk a hagymások téli alvóhelyére, az újonnan ültetett hagymákat egy kis földérett marhatrágyával kínáljuk meg, és tavasszal is örülnek egy kis földérett szervestrágyának.

Rossz helyen van

Fontos, hogy jól válasszuk meg a várágunk helyét. Már ültetés előtt tájékozódjunk igényeikről, mert fajtánként is eltérhetnek, de ökölszabályként a tulipánok a napos, legfeljebb félárnyékos helyet, a jó szerkezetű talajt.

Valami rág…

A hagymákat a leggyakrabban a pajor és a lótetű hajlamos megkóstolni. A pajor ellen nincs hatásos védekezés, a klasszikus módszer a leghatékonyabb, azaz fellazítani a talajt és összegyűjteni őket. Ez sziszifuszi munka, a pajorok száma a négyzetméterenként akár a 300-at is elérheti. Létezik biológiai permetszer ellenük, de ez hazánkban még nem elterjedt. A lótetű, vagy lótücsök ellen is a hagyományos védekezési módok a legjobban: ha felássuk a járatai környékét, vagy vizet öntünk a járatokba, de csapdákat is állíthatunk a lótücsköknek. Nagyobb a baj ha gerincesek támadnak a  virághagymáinkra. Először is a vakond nem rág meg virághagymát, ásó barátunk éppen a lótücskök, pajorok, drótférgek egyik legnagyobb ellensége, bár a friss gyökereket sem veti meg. Viszonylag kevés emlős van a magyar kertekben, amely megrágja a tulipánhagymákat, de ha előfordul, akkor rendszerint ez azt is jelentheti, hogy pocok lehet a kertünkben. A kószapocok akár 20 centisre is megnőhet, és előszeretettel falatozik hagymásainkból, ráadásul nem alszik téli álmot, így a nagy hidegben is komoly károkat képes okozni. A pocok ellen is védekezhetünk csapdákkal, vagy pedig fizikailag védhetjük a hagymáinkat. Vegyünk az ócskapiacon régi fritőzkosarat, vagy kiöregedett fémszálas szűrőket, – műanyagot semmiképpen! - és ezt használjuk ültetőkosárként, így a pocok nem fog hozzáférni az ízletes virághagymákhoz.